Тема уроку: Вітаміни.
ХІД УРОКУ.
I. Оргмомент.
II. Перевірка домашнього завдання.
  Скласти опорні конспекти «Обмін речовин» на дошці білків
вуглеводів
жирів
- Значення води та мінеральних речовин для організму людини.
III. Активізація та мотивація знань
Вчитель: Ми знаємо, що між організмом та навколишнім середовищем відбувається обмін речовин та енергії. В обміні речовин особливе значення має група речовин, які дуже необхідні для нормальної життєдіяльності. Це вітаміни. З ними ми сьогодні познайомимось.
Тема….. Задачі…… (слайд №1)
IV. Вивчення нового матеріалу.
Вітаміни – біологічні активні речовини, які діють в дуже малій кількості. (слайд №2)
Значення: 1.Входять до складу ферментів..
2.Впливають на обмін речовин.
3.Впливають на ріст та розвиток організму.
4.Підвищують опір організму до несприятливих факторів середовища.
- Трішки історії… (повідомлення учня) (слайд №3)
Ще 150 років назад наука про раціональне харчування вважала, що білки, жири, вуглеводи, вода та мінеральні речовини повністю задовольняють всі потреби організму.
Але деякі лікарі-практики вважали, що існує між деякими хворобами та харчуванням.
Експериментально довів це М. І. Лунін. Вчений проводив свої досліди на мишах. Їжа складалася з суміші очищеного казеїну(білок молока), жиру, цукру, солей та води, але миші не росли, а втрачали у вазі та гинули. М. І. Лунін у 1880 р. дійшов висновку: ". . . якщо, як вищезгадані досліди вчать,неможливо забезпечити життя білками, жирами, цукром, солями і водою, то з цього випливає, що містяться ще інші речовини, незамінні для харчування.
В 1912 р. польський лікар та біохімік К. Функ виділив з рисових оболонок речовину, яка виліковувала хворобу бері – бері. Відкриту ним речовину Функ назвав вітаміном (від латинського "vita" - життя). Це був вітамін В1.
У наш час вітаміни прийнято називати їх хімічними назвами: ретинол, тіамін, аскорбінова кислота, – відповідно А, В, С. Звичні для нас буквені позначення – це данина традиціям.
- Класифікація вітамінів. ( запис до зошиту схеми) (слайд №5)
Важливою ознакою класифікації є здатність вітамінів розчинятися воді чи в жирах.
ВОДОРОЗЧИННІ ЖИРОРОЗЧИННІ
(С, гр.В, РР) ( А, Д, Е, К )
|