Четвер
05.12.2024
05:01
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Сайт заступника директора з виховної роботи та вчителя бі...
Головна Реєстрація Вхід
Каталог файлів »
Меню сайту

Категорії розділу
Розробки уроків [26]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 45

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Файли » Біологія » Розробки уроків

Тематична розробка уроків з теми: “Травлення” (9клас)
[ Викачати з сервера (156.0 Kb) ] 13.04.2017, 11:28

 

 

Тематична розробка уроків

з теми: “Травлення”

  (9клас)

 

 

 

 

 

 

Тема 3. Складні речовини. 
Основні класи 
неорганічних сполук. (20год.)

 

 

Урок №1

Тема уроку: Значення травлення. Будова й функції органів травлення. Методи дослідження органів травлення.

Освітні цілі:

  • провести загальний огляд травної системи;
  • визначити біологічне значення травлення;
  • переконатися у відповідності будови й функції
    травної системи.

Основні поняття і терміни: травлення, ферменти, травний канал.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Методи і методичні прийоми: евристична бесіда, робота з підручником і за

     таблицями.

Обладнання: таблиці з зоології із зображенням різних типів травних систем, таблиця «Будова органів травлення».

План уроку:

  1. Значення травлення
  2. Будова травної системи
  3. Функції травної системи
  4. Методи дослідження функції органів травлення

Сирий матеріал, який надходить у завод, проходить довгий ряд цехів, у яких він піддається відомій механічній і головним чином хімічній обробці й через бокові ворота переводиться в магазин тіла.

І. П. Павлов

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

 

I. Організаційний момент

 

  1. Актуалізація опорних знань

1. Розминка у вигляді незакінчених речень:

  • Основні поживні речовини — ... (білки, жири, вуглеводи).
  • Тип живлення людини — ... (гетеротрофний).
  • Травлення здійснюється за рахунок... (травних соків).
  • Білки розщеплюються до... (амінокислот).

Жири розщеплюються до... (жирних кислот і гліцерину).

Складні вуглеводи розщеплюються до... (глюкози).

2. Розгляньте картки з зоології, розкладені на партах. Пригадайте, яка будова травної системи у ссавців.

III.    Мотивація навчальної діяльності

В епіграфі до нашого уроку І. Павлов порівняв людський організм зі складним заводом, а їжа проходить по цехах цього заводу, зазнаючи певних перетворень. Травлення їжі та її засвоєння — велике таїнство природи, довгий шлях зі складною обробкою проходять продукти харчування, перш ніж поживні речовини будуть підготовлені для надходження у кров.

Цінні для організму великі молекули органічних речовин не можуть проникнути через стінки шлунка й кишечник. Виходить парадокс: спочатку розкладаються великі молекули, а потім з доставкою кров'ю до клітин з них знову будуються молекули складних речовин. Як побудовані органи, в яких відбуваються всі ці процеси, ми й дізнаємося на сьогоднішньому уроці. Вивчаючи тему «Травлення», ми навчимося максимально берегти органи травлення, щоб зберегти здоров'я до старості.

  1. Повідомлення теми й цілей уроку
  2. Ознайомлення учнів із завданнями
    загальної теми та питаннями
    тематичного оцінювання до теми

Проблемне питання: Чи відповідає будова травної системи та її органів функціям?

 

VI.    Сприймання інформації

1. Значення травлення, їжа — це джерело, в якому є сонячна енергія. А вона і становить сховану енергію нашого організму. В організмі, в клітинах нашого тіла під дією кисню звільняється енергія сонячного променя для життя, набуваючи іншої форми руху.

Травлення -— це процес розщеплення складних органічних речовин на прості  розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися і засвоюватися організмом.

Ферменти —  біологічні каталізатори хімічних реакцій білкової природи.

 

Робота з підручником на с. 164, рис. 66 — фізико-хімічні перетворення їжі в різних відділах травної сис­теми.

Дати відповіді на питання:

1) У яких відділах травної системи відбувається
подрібнення?

  1. У яких відділах відбувається розчинення?
  2. У яких — денатурація?
  3. У яких — всмоктування?

2. Будова травної системи

  1. Розгляд на таблицях і картках органів травної системи та їхньої будови.
  2. Розгляд на таблиці й за малюнками підручника травних залоз.
  3. Будова стінки травного каналу: встановлення функції шарів стінки.
  4. Поняття про перистальтику, її значення.

3. Функції травної системи

На цьому етапі уроку учні здатні самі вже визна­чити функції травної системи, а саме: секреторну, рухову, всмоктувальну, видільну.

4. Дослідження функцій органів травлення:

  1. Роботи І. П. Павлова; фістульна методика.
  2. Сучасні методи дослідження органів травлення: зондування, ендоскопія, електрогастрографія, радіоелектронні методи, ультразвукова діагностика.

 

 

VII.Узагальнення знань

Заповніть у робочих зошитах таблицю:

 

Органи травлення

Особливості будови

Основні функції

 

 

 

VIII. Закріплення знань

Дайте відповідь на проблемне питання уроку.

IX.    Домашнє завдання

  1. Вивчити § 41.
  2. Підготувати повідомлення «лікарю-стоматологу», «лікарю-рентгенологу», «фітотерапевту», «спів­робітнику національного парку», «дієтологу» до
    міні-конференції.

 

Категорія: Розробки уроків | Додав: Катерина
Переглядів: 710 | Завантажень: 4 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Катерина • 11:29, 13.04.2017
happy happy happy
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites